- MKG5MKG3
In enkele modules in MKG vind je de navigatieboom. De navigatieboom is een hulpmiddel dat je de mogelijkheid biedt om een proces met alle onderliggende onderdelen in één oogopslag te overzien. Dit artikel laat zien waar je de navigatieboom kunt vinden en hoe je deze gebruikt.
Met behulp van de Shop Floor-functionaliteit kun je je medewerkers uren laten klokken op al je directe en indirecte bewerkingen. Essentieel voor een betrouwbare nacalculatie. In het webinar 'Waarom je Shop Floor moet inzetten in de productie' laten we je kennismaken met de MKG Shop Floor. Je ziet niet alleen hoe je de inrichting in MKG doet en waar je op moet letten, maar ook hoe de smart client werkt, oftewel de interface op de werkvloer. Dit webinar dient als introductie en laat je de voordelen zien van het werken met de Shop Floor.
In het standaard dashboard VC-NC overzicht per productieorder (8001) worden op basis van het gekozen prijssysteem de voor- en nacalculatiewaarde tegen elkaar afgezet. Hiermee is snel inzichtelijk wat het resultaat van de productieorder is en hoe dit tot stand gekomen is.
Als één van de bewerkingen een uitbesteding is, ontstaat er behoefte in de regel. Deze behoefte kun je in MKG op twee manieren oplossen. In dit artikel lees je hoe je de behoefte in een regel oplost door een uitbesteding direct in te kopen bij de voorkeurleverancier.
Om te kunnen produceren heb je materiaal nodig. Deze behoefte kun je in MKG op verschillende manieren oplossen. In dit artikel lees je hoe je via een procesmelding de behoefte in een materiaalregel oplost door het materiaal in te kopen via de Inkooplijst.
Als de laatste bewerking is voltooid, is de productie gereed. Voordat je de producten nu kunt leveren, zul je in MKG eerst de geproduceerde aantallen gereed moeten melden. In dit artikel lees je hoe je de geproduceerde aantallen in MKG gereedmeldt.
Binnen een productieorder ontstaat behoefte aan materiaal. Voordat je deze behoefte gaat oplossen door bijvoorbeeld het materiaal in te kopen, kun je bij een of meer leveranciers een offerte aanvragen. Dit kan rechtstreeks vanuit de productieorder. In dit artikel lees je hoe je dit doet.
Zodra de productieorder voorzien is van materiaal, kun je de ordergeleidekaart maken en kan de eerste bewerking van start. Je neemt de order in productie. In dit artikel lees je hoe je de ordergeleidekaart genereert en de order procesmatig in productie neemt.
In de module Productieorderbeheer worden de 'werkopdrachten' gemaakt. Op deze orders kun je het aantal bestede uren en de benodigde materialen registreren. Door deze registratie is inzicht in onderhandenwerk mogelijk of kan er snel een verkoopprijs bepaald worden, op basis van de nacalculatie.
- MKG5MKG3MKG004
Binnen een productieorder kunnen meerdere productieorderregels voorkomen. Eén van deze regels is altijd het eindproduct. De overige regels zijn dan de uitgesplitste onderdelen, of onderdelen van onderdelen (denk aan machinebouwers).
- MKG5MKG3MKG004
De productieorder voorcalculatie kan handmatig worden ingevoerd. Dit doe je door halffabricaten, materialen en bewerkingen voor de eventuele verschillende onderdelen toe te voegen. In dit artikel: materialen.
- MKG5MKG3MKG004
Productieorders kunnen op basis van bestaande structuren en gegevens gemakkelijk worden aangemaakt. In deze situaties blijft invoer beperkt of is zelfs volledig overbodig. Deze handleiding laat zien hoe je een productieorder handmatig in kunt voeren.
- MKG5MKG3MKG004
De productieorder voorcalculatie kan handmatig worden ingevoerd. Dit doe je door halffabricaten, materialen en bewerkingen, voor de eventuele verschillende onderdelen, toe te voegen. In dit artikel: bewerkingen.
- MKG5MKG3MKG004
We behandelen in deze handleiding de schermen binnen Productieorderbeheer en de relevante onderdelen.
De voorcalculatie van een productieorder kan op meerdere manieren worden ingegeven. Naast de handmatige invoer is er de optie van het kopiëren van een bestaande productieorder, stuklijst of calculatie in de productieorder.
- MKG5MKG004
- MKG5MKG004
- MKG5MKG004