Werk slimmer in MKG: tips & tricks voor elke gebruiker

MKG zit vol met handige functies die zijn ontworpen om het gebruik van de software gemakkelijker te maken. Misschien kom je die functies echter niet zo snel zelf tegen. Daarom hebben we verschillende handige tips en tricks verzameld in dit webinar. Dus als je nog niet bekend bent met termen zoals profielen, bulkwijzigingen en weergaven, dan is dit webinar zeker interessant voor je.

 

De tips & tricks

In dit webinar behandelen we acht onderwerpen waarmee je meer uit de software kunt halen. Vrijwel elk onderwerp is direct toe te passen. Naast een samenvatting van de onderwerpen bevat dit artikel ook een aantal links naar handige functionaliteiten die in dit webinar niet aan bod zijn gekomen. Hoewel sommige voorbeelden specifieke MKG5-onderwerpen bevatten, is het webinar bedoeld en geschikt voor elke MKG-gebruiker.

 

1. Mijn MKG

Via onze website kun je naar Mijn MKG navigeren. Mijn MKG is ons online platform met alle informatie over onze software. Bekijk bijvoorbeeld de release notes (waarvan sommige met video-uitleg) met de nieuwe functionaliteiten en verbeteringen in elke nieuwe MKG3- en MKG5-versie. Of ga naar ons Kenniscentrum voor nuttige handleidingen, nieuwsberichten en meer tips & tricks. Via Tools kun je onder andere Teamviewer downloaden en op Storingen | Meldingen word je op de hoogte gehouden van eventuele storingen en andere belangrijke meldingen. Ook vind je hier het updateschema voor de MKG Clouds.

 

2. De MKG Startpagina

De MKG Startpagina is je thuisbasis. Het uitgangspunt is dat jij deze kunt inzetten om efficiënter te werken. Standaard wordt hij gevuld met verschillende veelgebruikte tegels, maar de startpagina is helemaal naar eigen wens in te richten. Zo kun je de inhoud van de verschillende blokken aanpassen.

Extra modules voeg je toe te door op het tandwielicoontje rechtsboven in het blok te klikken, waardoor het pop-upscherm 'Module groep' opent. Hoe je modules toevoegt zie je ook in de video in dit artikel. Daarnaast is het mogelijk om een link naar een website of een bestand toe te voegen aan je startpagina. Op die manier open je met één muisklik de website van een leverancier om snel je bestelling te kunnen plaatsen of ga je direct naar dat belangrijke pdf-document dat je vaak gebruikt.

In de actieblokken vind je verschillende actielijsten. Hoe je een actie toevoegt aan een blok lees je in dit artikel. Maar wist je dat je ook een filter kunt toepassen op de regelteller in elke actietegel? Klik niet op de tegel, maar laat je muis erboven hangen totdat het filtericoon verschijnt. Klik op dit icoontje om het pop-upscherm 'Selectie voorwaarde' te openen. Hier richt je je filters in. Als je vervolgens op de tegel klikt om naar de actielijst toe te gaan, wordt dat filter direct toegepast.

Blij met de indeling van je startpagina? Dan is het handig om deze als weergave op te slaan. Zo kun je ook verschillende startpagina’s maken en met één druk op de knop tussen indelingen wisselen. Maak bijvoorbeeld een uitgebreide verkoopstartpagina met een dashboard erin en wissel gemakkelijk naar een andere startpagina met financiële gegevens.

 

3. Moduletabs

Geopende modules worden standaard bovenaan als tab weergegeven. Klik met de rechtermuisknop op één van deze tabs om de instellingen aan te passen. Zet 'Op meerdere regels tonen' aan als je veel modules hebt geopend. Op deze manier houd je ze allemaal in beeld. Ook kun je de afmeting van de tabs wijzigen. Standaard staat deze op 'Groot', maar je kunt ze ook kleiner maken door 'Normaal' te selecteren of juist groter door te kiezen voor 'Extra groot'. De locatie van de tabs wijzig je door ze links, rechts of onder op je scherm uit te lijnen. Dit artikel bevat een video over de locatie, de stijl en de afmeting van moduletabs.

 

4. Tab-groepen

Werk je met één beeldscherm, dan kun je twee modules naast of onder elkaar in beeld brengen. Klik met de rechtermuisknop op een tab, en kies vervolgens voor 'Nieuwe verticale tab-groep' of 'Nieuwe horizontale tab-groep'. Hiermee houd je overzicht over de data waar je op dat moment mee werkt. Deze functie is vooral handig bij schermen die extra breed zijn of een hoge resolutie hebben.

 

5. Werken op meerdere schermen

Klik met de linkermuisknop op een moduletab, houd deze ingedrukt en sleep deze uit het MKG-scherm naar een tweede beeldscherm. Door deze functie te combineren met de verticale tab-groep zet je liefst vier modules naast elkaar open.

 

6. Eigen lijsten maken

Elke lijst kun je aanpassen al naar gelang je op dat moment wilt zien. Door van deze schermindeling een Weergave te maken kun je met één druk op de knop elke keer dezelfde view krijgen. In dit artikel zie je een paar mogelijkheden om je eigen weergave te creëren die je zelfs kunt delen met collega's.

Hoe vind je snel je informatie in een lijst als deze ook nog eens heel veel gegevens bevat? In dit artikel laten we je een aantal mogelijkheden zien om via de lijstinstellingen een samenvatting toe te voegen die veel interessante opties biedt.

Groeperen is één van de mogelijkheden in MKG om je lijsten in een handomdraai om te toveren tot een overzichtelijk geheel. Door te groeperen voeg je regels in een lijst samen op basis van de waarde van één van de velden. Zo kun je bijvoorbeeld een lijst met verkooporders groeperen op debiteur. In dit artikel laten we je zien hoe je in een lijst een groepering aanbrengt.

 

7. In bulk wijzigen

Als je meerdere regels op dezelfde manier wilt aanpassen, heb je natuurlijk geen zin om dat stuk voor stuk te doen. Daarom kun je wijzigingen ook gemakkelijk in bulk doorvoeren. Klik daarvoor met je rechtermuisknop op de kolomtitel in je grid en selecteer de optie 'Wijzigen'. Wanneer je bijvoorbeeld een verkooporder hebt met vijf regels en je voor alle regels het veld Certificaat wilt vullen, dan klik je met de rechtermuisknop op de kolomtitel Certificaat (nadat je deze hebt toegevoegd aan je grid natuurlijk) en vervolgens op 'Wijzigen'. Je krijgt dan een pop-up waarin je kunt kiezen om de wijziging op alle regels toe te passen.

Deze functionaliteit kun je ook gebruiken in het Uitgebreid zoeken-venster. Open de module Artikelen, klik op Uitgebreid zoeken, voeg een zoekopdracht toe, bijvoorbeeld op een artikelgroep, en klik op Vernieuwen. Klik vervolgens rechtsonder op Zoekresultaten toepassen. Nu worden de zoekresultaten getoond in een extra venster naast de artikeldetails, en vanuit hier kun je bulkwijzigingen toepassen. We houden even hetzelfde voorbeeld aan met het veld Certificaat. Voeg dit veld toe via de Veldkiezer en klik met rechtermuisknop op de kolomtitel. Volg daarna dezelfde stappen als hierboven beschreven om voor alle artikelen uit het zoekresultaat het certificaat in bulk te wijzigen.

 

Let op!
Een fout zit in een klein hoekje. Pas daarom goed op als je deze functionaliteit bij grote wijzigingen gebruikt, zeker als het om veel regels gaat. Er is geen makkelijke weg terug.

 

 

8. Profielen

In MKG heb je de optie om profielen aan te maken. Hiermee kun je bijvoorbeeld een nieuwe verkooporder starten waar al bepaalde gegevens ingevuld zijn. Dit is handig bij herhalingsorders of veelgebruikte artikelen, omdat het aanmaken van deze items zo sneller gaat. Een profiel maak je aan door naar de betreffende module te gaan, Artikelen als voorbeeld. Open deze module, klik op Nieuw en vul de velden naar wens in (maar sla ze nog niet op). Vink bijvoorbeeld ook de vakjes 'Voorraad artikel' en 'Gesloten partij registratie' aan. Nadat je al je gewenste wijzigingen hebt gemaakt, klik je op het driehoekje naast de Nieuw-knop en sla je het profiel op. Door het veld 'Gekoppeld aan' leeg te maken, kun je zelfs een zelfgemaakt profiel als default instellen. Want misschien wil je wel altijd met 'Gesloten partij registratie' aan werken. Zo wordt het makkelijker om efficiënter te werken.

 

Veldvalidatie toepassen
Combineer profielen met Veldvalidatie. Hiermee verklein je het risico op fouten en heb je nog meer grip op je processen.

 


 

Meer tips & tricks die in dit webinar niet aan bod zijn gekomen

 

 

In ons Kenniscentrum vind je nog veel meer items over de algemene bediening van MKG. Tips & tricks publiceren we bovendien regelmatig in onze nieuwsbrief. De tot nu toe verschenen tips check je in het MKG Nieuws Artikeloverzicht. Ontvang je onze nieuwsbrief niet, maar wil je dat wel? Meld je dan hier aan.

 


 

Tijdens het webinar gestelde vragen

 

Is het mogelijk om met Ctrl+Tab de volgorde van de openstaande modules vast te zetten?

De volgorde is niet aan te passen.

 

Dit is het eerste webinar dat ik heb gekeken. Waar kan ik de vorige webinars vinden om deze alsnog te bekijken ?

In het Kenniscentrum in Mijn MKG zijn alle webinars terug te vinden. Typ simpelweg 'webinar' in de zoekbalk bovenaan of selecteer MKG Webinar onder 'Categorie', om een lijst met alle bestaande webinars te krijgen.

 

Sommige voorbeelden gingen in op MKG5-functionaliteiten. Zijn deze tips & tricks ook voor MKG3?

In de presentatie staat aangegeven welke bedieningsmogelijkheden niet voor MKG3 zijn. De voorbeelden die we hebben gebruikt om de verschillende tips & tricks uit te leggen, zijn echter wel beschikbaar in MKG3. De schermen die we hebben getoond zijn bedoeld ter illustratie, om de werking uit te leggen. Je kunt ze dus ook toepassen op andere plekken in de software, waaronder in MKG3.

 

We hebben de keuze gemaakt dat niet iedereen weergaven kan maken, dit om grip te houden op hoe iedereen met MKG werkt. Is het hierbij mogelijk dat iedereen zijn eigen zoekopdrachten/filters wel kan opslaan? Zo ja, welke autorisatie is hiervoor nodig?

Nee, dit is niet mogelijk. In Gebruikersbeheer zijn de rechten per gebruiker te bepalen door 'Mag browselijst aanpassen' aan of uit te zetten, maar hiermee bepaal je de toegang tot alle functionaliteiten. Je kunt dus niet een deel aanzetten en een deel uitzetten. 

 

Kun je een profiel maken voor het kopiëren van een artikel?

Nee, dat kan niet. Profielen zijn alleen voor de aanmaak van nieuwe items.

 

Kunnen er ook profielen worden aangemaakt voor terugkerende verkoopfacturen?

Nee, je kunt alleen een profiel maken voor een header en/of een extra profiel maken voor de regels. Je creëert altijd een profiel per aan te maken item, dus niet voor header en regels tegelijk. Daarnaast is het alleen mogelijk om een profiel te maken voor een handmatige verkoopfactuur. Andere facturen worden namelijk vanuit het proces gevuld.

 

Kun je op basis van de samenvatting in het groepshoofd ook sorteren?

Dat kan. Door op een willekeurige kolomtitel te klikken en 'Groeperingspaneel tonen' te selecteren, krijg je boven de lijst een strook waar je de verschillende groeperingen vindt. Klik met rechtermuisknop op de groepering waarop je wilt sorteren en kies 'Sorteren op samenvatting'.