Het uitgangspunt voor dit webinar: alle kosten worden gedekt door de directe uren. Inzicht in de uren en de kosten is daarom essentieel. Dit doe je door eerst alle manuren per machine én alle indirecte uren te budgetteren, door vervolgens alle (loon)kosten te verdelen en door ten slotte de kostprijs te bepalen op basis van de gebudgetteerde uren en (loon)kosten. Het periodiek bewaken van deze budgetten is daarna niet minder belangrijk, zodat je kunt ingrijpen bij grote afwijkingen.
Het bepalen van de kostprijs en het bewaken van de budgetten doe je in MKG met behulp van BBO: budgetteren, bewaken, optimaliseren. De BBO-modules vind je alleen in MKG5 en zijn met name bedoeld voor bedrijven met meerdere productiemedewerkers en machines. Werk je nog niet met BBO, dan is dit webinar misschien interessant voor je.
BBO helpt je om je inzicht in de financiële situatie van je bedrijf te vergroten en stelt je beter in staat om je kostprijs te bepalen. Heb je kennis van kostprijzen en ken je de BBO-modules? In het Kenniscentrum van Mijn MKG vind je een artikel met een stappenplan om BBO eenvoudig in te kunnen richten. Vanuit dit artikel ben je met één muisklik bij de volgende onderwerpen:
Zodra BBO is ingericht, kun je de budgetten gaan bewaken. Hiertoe dienen de verschillende BBO dashboards:
Budgetbewaking aan de hand van deze dashboards staat in dit artikel centraal. Daarnaast worden enkele scenario's behandeld die voortvloeien uit de inrichting van BBO.
Kosten kun je goed begroten per grootboekrekening. De module Mijn bedrijf bevat het standaard dashboard Resultaatvergelijking grootboekrekening (8011). Hierin zie je wat gebudgetteerd is, wat gerealiseerd is en wat vorig jaar gerealiseerd is.
BBO is prima te gebruiken in een Basis-inrichting, waarin omzet en kosten direct worden geboekt. In een uitgebreide inrichting daarentegen zijn ook het orderresultaat en het dekkingsresultaat direct zichtbaar in de winst-en-verliesrekening.
De man-machineverhouding wordt ingeschat bij het budgetteren. Dit doe je in de tabel Bewerkingen. Deze verhouding is binnen een calculatie en op orderniveau altijd aanpasbaar.
Om inzicht te krijgen en bij te kunnen sturen als er ergens iets fout gaat, is het in het kader van BBO handiger om te differentiëren en meerdere resources/bewerkingen te gebruiken.
Insteluren zitten in de manuren. Heb je heel veel insteluren, dan zal de gemiddelde man-machineverhouding omhoog gaan.
Neen. BBO is alleen beschikbaar in MKG5.
In MKG is het mogelijk om digitale facturatie (e-facturatie) eenvoudig te integreren in je bedrijfsprocessen. Door elektronische facturen rechtstreeks vanuit MKG te verzenden en ontvangen, bespaar je tijd, minimaliseer je fouten en verhoog je je efficiëntie.
MKG ondersteunt de toonaangevende e-facturatieformaten XRechnung en ZUGFeRD. Zolang we de bestanden maar in XML-formaat ontvangen, kun je naadloos aan de slag met e-facturatie, zonder compatibiliteitsproblemen of workflowverstoringen.
Heeft je organisatie specifieke behoeften of vereisten? Dan staat ons BI-team voor je klaar om de nodige aanpassingen door te nemen. Samen behandelen we alle gewenste gegevensvelden en kijken we of deze volledig kunnen worden gekoppeld.