Verschil tussen orderresultaat en bedrijfsresultaat, hoe voorkom je dat?

Stelling: een correcte kostprijs per uur voor man en machine leidt tot inzicht in het order- en bedrijfsresultaat​. De ervaring leert dat het order- en bedrijfsresultaat in de praktijk bijna nooit aansluiten. Je kunt dit voorkomen. MKG bevat hiertoe de module BBO: budgetteren, bewaken, optimaliseren. In dit webinar maak je kennis met BBO. In een half uur word je meegenomen langs de stappen die je in MKG moet uitvoeren om een realistische begroting en een uitvoerbaar exploitatieplan te maken.

 

Verschil tussen orderresultaat en bedrijfsresultaat, hoe voorkom je dat?

Het uitgangspunt voor dit webinar: alle kosten worden gedekt door de directe uren. Inzicht in de uren en de kosten is daarom essentieel. Dit doe je door eerst alle manuren per machine én alle indirecte uren te budgetteren, door vervolgens alle (loon)kosten te verdelen en door ten slotte de kostprijs te bepalen op basis van de gebudgetteerde uren en (loon)kosten. Het periodiek bewaken van deze budgetten is daarna niet minder belangrijk, zodat je kunt ingrijpen bij grote afwijkingen.

 

Voor wie is dit webinar bedoeld?

Het bepalen van de kostprijs en het bewaken van de budgetten doe je in MKG met behulp van BBO: budgetteren, bewaken, optimaliseren. De BBO-modules vind je alleen in MKG5 en zijn met name bedoeld voor bedrijven met meerdere productiemedewerkers en machines. Werk je nog niet met BBO, dan is dit webinar misschien interessant voor je.

 

BBO inrichten

BBO helpt je om je inzicht in de financiële situatie van je bedrijf te vergroten en stelt je beter in staat om je kostprijs te bepalen. Heb je kennis van kostprijzen en ken je de BBO-modules? In het Kenniscentrum van Mijn MKG vind je een artikel met een stappenplan om BBO eenvoudig in te kunnen richten. Vanuit dit artikel ben je met één muisklik bij de volgende onderwerpen:

  • Administratie-instellingen voor BBO
  • Hoe richt je de werkbare dagen en uren in?
  • Hoe verdeel je je budgetten over de kostenrekeningen?
  • Hoe bepaal je de kosten van de medewerkers?
  • Hoe budgetteer je je bewerkingen?
  • Hoe gebruik je het BBO bezettings- en dekkingsplan?

Stappenplan BBO inrichten

 

Budgetten bewaken

Zodra BBO is ingericht, kun je de budgetten gaan bewaken. Hiertoe dienen de verschillende BBO dashboards:

  • BBO dekking en bezettingsbewaking (8000)
  • BBO exploitatieplan (8001)
  • BBO medewerkerplan (8002)
  • BBO manuren bewaking (8003)

Budgetbewaking aan de hand van deze dashboards staat in dit artikel centraal. Daarnaast worden enkele scenario's behandeld die voortvloeien uit de inrichting van BBO.

Stappenplan BBO budgetbewaking

 


 

Tijdens het webinar gestelde vragen

 

Hoe bewaak je de kosten, is daar een overzicht voor?

Kosten kun je goed begroten per grootboekrekening. De module Mijn bedrijf bevat het standaard dashboard Resultaatvergelijking grootboekrekening (8011). Hierin zie je wat gebudgetteerd is, wat gerealiseerd is en wat vorig jaar gerealiseerd is.

 

Moet je een uitgebreide financiële inrichting hebben voor BBO?

BBO is prima te gebruiken in een Basis-inrichting, waarin omzet en kosten direct worden geboekt. In een uitgebreide inrichting daarentegen zijn ook het orderresultaat en het dekkingsresultaat direct zichtbaar in de winst-en-verliesrekening.

 

Is de man-machineverhouding te wijzigen?

De man-machineverhouding wordt ingeschat bij het budgetteren. Dit doe je in de tabel Bewerkingen. Deze verhouding is binnen een calculatie en op orderniveau altijd aanpasbaar.

 

Hoe ga je om met BBO als je maar één resource gebruikt om de uren op te boeken?

Om inzicht te krijgen en bij te kunnen sturen als er ergens iets fout gaat, is het in het kader van BBO handiger om te differentiëren en meerdere resources/bewerkingen te gebruiken.

 

Hoe kun je insteluren van machines meenemen in de benodigde manuren?

Insteluren zitten in de manuren. Heb je heel veel insteluren, dan zal de gemiddelde man-machineverhouding omhoog gaan.

 

Is BBO ook beschikbaar voor MKG3?

Neen. BBO is alleen beschikbaar in MKG5.

 

Lekker verder
lezen

Partner in de spotlight: McMain

Werk je met monteurs die regelmatig bij de klant op locatie zijn om de geleverde installaties te onderhouden? Dan is de MKG Service Module wellicht een interessante applicatie voor je. Deze module biedt een naadloze oplossing voor MKG klanten die niet alleen machines leveren, maar ook onderhoudsservice verlenen. De MKG Service Module is ontwikkeld door McMain Software.

ERP-leverancier proALPHA breidt portfolio uit met MKG

Weilerbach (D)/ Hengelo (NL), 13 juni 2024 – proALPHA Group, een toonaangevende Duitse ERP-softwareleverancier voor de DACH-regio (Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland), heeft Metaal Kennis Groep Nederland BV uit Hengelo (Overijssel) overgenomen. De overname weerspiegelt een strategische beslissing aan beide zijden, waarbij marktleiders uit twee verschillende segmenten van klantgrootte bij elkaar worden gebracht. Het MKG-team van zeventig hooggekwalificeerde medewerkers levert ERP-oplossingen aan meer dan achthonderd kleine en middelgrote metaalbedrijven. Door deze overname versterkt proALPHA zijn productportfolio voor MKB-bedrijven in de metaalverwerkende industrie en breidt het de activiteiten van MKG uit naar de DACH-regio. Tegelijkertijd vergroot proALPHA zijn marktpositie in de Benelux. T

Borg je eigen processen en afspraken in MKG

Slimme invoer, controle en beheersing van je processen is binnen handbereik gekomen. Door de nieuwe functionaliteiten Veldvalidatie en Gebruikers procesmeldingen te combineren is het nu mogelijk om acties van gebruikers binnen MKG te signaleren en te blokkeren. In dit webinar zullen we dit illustreren aan de hand van een aantal aansprekende voorbeelden.

Partnerschap tussen People Appy en MKG leidt tot ontwikkeling van nieuwe app voor de metaalindustrie

Hengelo, 03-04-2024 – MKG Nederland, een vooraanstaande leverancier van zakelijke oplossingen, kondigt met trots een nieuw partnerschap aan met People Appy, een innovatieve ontwikkelaar van personeelsmanagementsoftware. Dit strategische partnerschap heeft als doel om de MKG People Appy app te ontwikkelen en de platformen te combineren, waardoor nog meer toegevoegde waarde wordt geboden aan bedrijven binnen de metaalindustrie.

MKG op de Technishow: "Een duidelijk verhaal dat relevant is voor de hele maakindustrie"

Een unicum op een beurs: tijdens Vakbeurs TechniShow is een heuse fabriek neergezet. Negen verschillende partijen uit de productietechnologie hebben een heuse geïntegreerde productieautomatisering opgezet. Op het zogenoemde Themaplein Productieautomatisering konden bezoekers alle stappen van een moderne productieomgeving meemaken. Met aan het einde van de ‘fabrieks-tour’ een live gemaakt product.

MKG opent vestiging op Brainport Industry Campus (BIC)

Op vrijdag 6 oktober jl. is in het bijzijn van het voltallige personeel de tweede vestiging van MKG op de Brainport Industry Campus (BIC) in Eindhoven officieel geopend. Met deze vrolijke festiviteit is tevens afscheid genomen van de cursuslocatie in Waalre. MKG neemt op de BIC actief deel aan de NXTGEN innovatieprogramma’s ‘Autonome Fabriek’ en ‘Smart Supply Network’ en beschikt er naast werkplekken over eigen cursus- en vergaderruimtes. We zien ernaar uit je binnenkort in deze inspirerende en innovatieve omgeving te mogen verwelkomen.

Terugblik: Optimaal verspanen in de digitale fabriek

Op donderdag 29 juni heeft MKG bij HEIDENHAIN Nederland in Ede samen met Dormac, Dormatec en Supplydrive workshops verzorgd om te demonstreren hoe je optimaal kunt verspanen in een digitale fabriek. Elke workshop werd beëindigd met een live demo, dus niet alleen theoretische verhalen maar ook werkelijke oplossingen die maakbedrijven helpen de volgende stap te nemen.

E-facturatie met MKG: snel, efficiënt en op maat

In MKG is het mogelijk om digitale facturatie (e-facturatie) eenvoudig te integreren in je bedrijfsprocessen. Door elektronische facturen rechtstreeks vanuit MKG te verzenden en ontvangen, bespaar je tijd, minimaliseer je fouten en verhoog je je efficiëntie.

MKG ondersteunt de toonaangevende e-facturatieformaten XRechnung en ZUGFeRD. Zolang we de bestanden maar in XML-formaat ontvangen, kun je naadloos aan de slag met e-facturatie, zonder compatibiliteitsproblemen of workflowverstoringen.

Heeft je organisatie specifieke behoeften of vereisten? Dan staat ons BI-team voor je klaar om de nodige aanpassingen door te nemen. Samen behandelen we alle gewenste gegevensvelden en kijken we of deze volledig kunnen worden gekoppeld. 

 

Meldingen inzetten voor materiaalcertificaten

Met een maatvoering van M5 tot liefst M180 en in de lengtes tot zo'n 6 meter produceert Hetraco ‘special fasteners’. Deze special fasteners, zoals bouten, moeren en tapeinden, worden in de machinefabriek gemaakt, Dutch Bolting Company, waarbij het specialisme ligt in het draadwalsen in plaats van het snijden. Hetraco bedient wereldwijd de apparatenbouw, de petrochemie, de maritieme sector en de offshore, marktsegmenten die stuk voor stuk gecertificeerde producten eisen.