Hoe richt je de debiteurgroepen in?

Door middel van debiteurgroepen is het mogelijk om debiteuren financieel te koppelen aan verschillende grootboekrekeningen. Daarnaast kun je per debiteurgroep aangeven op welke grootboekrekening de orderkorting moet worden geboekt.

 


 

 

Let op!
De stamtabel voor debiteurgroepen is te vinden bij de procestabel Debiteuren. De initiële instellingen van deze tabel kunnen ervoor zorgen dat er bij het aanmaken van een debiteur automatisch een groep wordt toegekend.

 

 

De volgende instellingen zijn van invloed op de manier waarop MKG om zal gaan met debiteuren en/of crediteuren bij factureren en het bijwerken van het betalingsverkeer:

  • BTW-nummer. Om te zorgen dat er geen btw op een factuur wordt gerekend op facturen naar buitenlandse klanten dient er in MKG een btw-nummer ingevuld te zijn op de stamgegevens van de debiteur. De fiscus schrijft de vermelding van het btw-nummer op de factuur voor.
  • Betalingsconditie. De betalingsconditie die is aangegeven op de stamgegevens van de debiteur of crediteur is bepalend voor de vervaldatum. De vervaldatum wordt berekend vanaf de in MKG ingevoerde factuurdatum en de ingevoerde betalingsconditie. De handmatig ingegeven betaaldatum wordt niet gebruikt bij de analyse van de ouderdom van openstaande posten maar de factuurdatum (of de vervaldatum op basis van de betalingsconditie).
  • Bankgegevens. Om in MKG het betalingsverkeer bij te werken met behulp van de module 'Internetbankieren' dient naast het rekeningnummer tevens de plaats van de bank op een crediteur ingevuld te worden. Indien dit niet het geval is, kan er geen goed betaalbestand worden aangemaakt dat kan worden ingelezen in het betaalprogramma.

 

Zet de rekeningcontrole aan
Door in de tabel Banken de rekeningcontrole aan te zetten voorkom je dat op een debiteur een bankrekeningnummer wordt ingegeven dat niet aan de elfproef voldoet.

 


 

Kenniscentrum
Hoe richt je de btw-codes in?
Hoe richt je de crediteurgroepen in?
Hoe richt je de verkoopgroepen in?