Voorraadbehoeftelijst
In de 'Voorraadbehoeftelijst' staan de artikelen waarvoor tekorten dreigen te ontstaan. De acties 'Inkopen' en 'Produceren' zorgen ervoor dat de regels weer uit deze lijst verdwijnen. Hoe en wanneer het behoeftesignaal binnen deze lijst getoond wordt, is afhankelijk van de artikelinstellingen. De minimale voorraadstand en het ingestelde aanvulniveau spelen hierbij een rol. Hieronder wordt uitgelegd hoe je de 'Voorraadbehoeftelijst' kunt gebruiken.
Schermopbouw
Het scherm is onderverdeeld in drie secties: een standaard filter voor de selectievoorwaarden, de lijst zelf en onderin een detailgedeelte. Het detailgedeelte roep je op met de knop Grafiek en verberg je met het kruisje rechtsboven in de sectie.
Om in de lijst niet alle, maar uitsluitend de gewenste regels te tonen, biedt MKG de volgende opties (de in het voorbeeldscherm 'Actieve optie' staat vetgedrukt).
Lijstkeuzes
- Uitsluitend 'Inkoopartikelen' of 'Productieartikelen'. Alles kan natuurlijk ook.
- 'Voorraad in de tijd', 'Voorraad tijdloos' of 'Voorraad in de tijd (verdicht)'. 'Voorraad in de tijd' kies je, indien je de voorraden zo laag mogelijk wilt houden, dus zo laat mogelijk wilt aanvullen. 'Voorraad in de tijd (verdicht)' daarentegen vult in één keer aan tot de opgegeven waarde om daardoor inkoop- of productiekosten te besparen (voorraadkosten lopen zo natuurlijk wel op). 'Voorraad in de tijd (verdicht)' werkt als 'Voorraad tijdloos'. Voorgesteld zal worden om de volledige behoefte in één keer aan te vullen. Echter de einddatum tot waar je de behoefte wilt oplossen, bepaal je zelf. Stel je het datumbereik kort in, dan zal het effect zijn alsof je een keuze voor 'Voorraad in de tijd' hebt gemaakt. Maak je het datumbereik erg groot, dan zal het voorstel meer overeenkomen met de optie 'Voorraad tijdloos'.
- 'Inclusief forecast' of 'Exclusief forecast'. Deze optie spreekt voor zich.
- 'Inclusief achterstand' of 'Exclusief achterstand'. Laat de voorraadstand zien met of zonder achterstand van lopende orders.
- De 'T/m datum' is alleen van belang als is gekozen voor 'Voorraad in de tijd (verdicht)'. Blijft het datumveld leeg, dan werkt 'Voorraad in de tijd (verdicht)' in die situatie hetzelfde als de optie 'Voorraad tijdloos'.
- Bij de 'Eenheid. & lev. dt.' kan worden gekozen voor 'Inkoop', 'Productie' of 'Voorraad'. Wanneer er voor deze processen leverdata en eenheden ingesteld staan, wordt de lijst gepresenteerd in de eenheid van je keuze. Daarnaast betekent een andere leverdatum natuurlijk ook een ander aanvulmoment (kolom 'Besteldatum').
Grafiek
- Datum t/m. De datum die hier opgegeven wordt, bepaalt het bereik van de grafiek in horizontale zin. Met de knop Vernieuw voer je het nieuwe datumbereik in de grafiekpresentatie door.
- Overzicht per. Dag, Week, Maand, Kwartaal of Jaar. Naast het bereik voor je grafiek is de schaal evengoed belangrijk voor de leesbaarheid. Er zijn vijf keuzeopties om in te stellen.
- Forecast. 'Inclusief forecast' of 'Exclusief forecast' als keuze voor de presentatie van de behoeftemomenten.
- Overzicht…. Met deze knop roep je het onderstaande overzichtslijstje op. Knoppen en keuzeopties worden toegelicht onder het kopje 'Voorraad in de tijd'.
- Vernieuw. Bij het kiezen van een andere weergave in de zin van: 'Datum t/m', 'Overzicht per' en 'Inclusief/exclusief forecast', moet je de grafiek vernieuwen.
Overzicht
- Order…. Door deze knop kun je doorklikken naar de modules Inkooporderbeheer, Productieorderbeheer of Verkooporderbeheer, afhankelijk van het type regel.
- Simuleer…. Door deze knop kunnen er simulaties toegevoegd worden aan je grafiek, zodat vooraf het effect van een maatregel kan worden beoordeeld. Bij het simuleren kan er gekozen worden voor de volgende type regels: 'Inkoop', 'Productie' en 'Verkoop'. 'Inkoop' en 'Productie' levert voorraad op en 'Verkoop' laat de voorraad afnemen. Door een specifieke datum in te geven kan nauwgezet het toename- of afnamemoment bepaald worden. Standaard staat de datum ingesteld op de 'T/m datum' + aantal dagen levertijd inkoop (artikel instelling).
- Aantal. Dit zegt iets over de mate waarin de toename of afname verwacht of gewenst is.
- Vrw. Simulatie. Met deze knop kunnen de simulatieregels weer uit de lijst verwijderd worden.
- Toon momenten. Om bij veel regels overzicht te kunnen houden kan het handig zijn om uitsluitend de inkoop- dan wel de productiemomenten in de lijst te zien.
De simulatieregels verdwijnen iedere keer als de 'Voorraadbehoeftelijst' wordt gesloten of MKG in zijn geheel wordt beëindigd. Simulatie is bedoeld als ondersteuning om besluiten te kunnen nemen. Of er wel of niet een actie plaatsvindt, maakt niet uit. |
Voorbeeld
Als voorbeeld laten we hieronder drie grafieken zien die horen bij de verschillende keuzemogelijkheden: 'Voorraad in de tijd', 'Voorraad in de tijd (verdicht)' en 'Voorraad tijdloos'. Om de effecten bij een specifieke keuze te benadrukken is dit de casus: Artikel 40.101.003 “Klemgreepschroef ZISKSC M8 x 65 x 40” heeft een voorraad van 100 stuks. Het aanvulaantal staat ingesteld op 80 st. en de bestelgrootte is 50 st. Dit artikel zal besteld moeten worden. Hoe precies is afhankelijk van de gebruikerskeuze. MKG helpt hierbij door de volgende voorstellen te genereren.
Voorraad in de tijd
In de afbeelding zien we het volgende:
- De vier behoeftemomenten ('Voorraad in de tijd' 'T/m datum' 20-11-2010).
- Vier bestelmomenten gerelateerd aan het moment waarop de voorraad door de minimum voorraadstand gaat en de ingestelde bestelgrootte (regels in de lijst).
- Een al lopende inkooporder (deze wordt meegerekend om een zo zuiver mogelijk advies te geven).
- De eerste besteldatum is 06-11-2010 (tot 11-11-2010 is er vervolgens voldoende).
- Voor de eerste drie bestelmomenten is het minimale bestelaantal voldoende. Het vierde bestelmoment zal er 150 st. (3 x 50) besteld moeten worden.
- Doen we niets, dan zal er op 18-11-2010 een tekort zijn (de productie zal dan stagneren).
Voorraad in de tijd (verdicht)
Nu is er slechts 1 verdichte behoefteregel. De gedachtegang hierachter is:
- Tot 20-11-2010 worden alle behoeftemomenten gecumuleerd.
- Hierbij worden de inkooporders (ontvangstmomenten) in mindering gebracht.
- De besteldatum houdt rekening met de eerste behoeftedatum minus het aantal besteldagen ('Artikelinstelling', 'Levertijd inkoop').
De conclusie is:
- Verbruik voor dit artikel tot 20-11-2010 is totaal 114 stuks (bestelaantal wordt dus 150 stuks).
- Wanneer er uiterlijk op 06-11-2010 besteld wordt, is er voldoende voorraad tot 20-11-2010.
Voorraad tijdloos
In dit geval doen datums er niet meer toe. Toch kan het handig zijn om een einddatum in te geven:
- Gebruik je het filter 'T/m datum', dan lijkt het gelijk aan de 'Voorraad in de tijd (verdicht)'. Toch is er een groot verschil: de berekening van 'Voorraad tijdloos' komt namelijk oorspronkelijk vanuit je artikelbeheer. Deze berekening is gebaseerd op de statusaantallen. De berekening van 'Voorraad in de tijd (verdicht)' gaat uit van de behoeftemomenten. Dit kan een ander resultaat opleveren. MKG adviseert om 'Voorraad in de tijd' en 'Voorraad in de tijd (verdicht)' te gebruiken. 'Voorraad in de tijd (verdicht)' zonder datum berekent de behoefte zonder einddatum.
- Dit betekent dat álle behoefte in beeld gebracht wordt. In dit voorbeeld 239 stuks (adviesaantal is dan 5 x 50 = 205 stuks).
- Strikt genomen zal de besteldatum, indien tijdloos, vandaag moeten zijn. MKG geeft de gebruiker echter de kans om bij verschillende leveranciers prijzen op te vragen. Om deze reden wordt de besteldatum gerelateerd aan het eerste behoeftemoment.
- De grafiek 'Datum t/m' staat in deze gevallen ingesteld op drie weken, of driemaal het aantal dagen benodigd inkoop (artikelinstelling 'Leverdatum inkoop').
Artikelen en stuklijsten: index
Gerelateerd
- Gepubliceerd:19 sep 2019 08:30
- TypeHandleidingen
- Categorie
- Product
- BeschikbaarheidOpenbaar