Hoe start je MKG op en personaliseer je de MKG Startpagina?

In deze handleiding lees je hoe je MKG opstart en hoe de MKG Startpagina werkt. Daarnaast leggen we uit hoe je de startpagina helemaal naar wens inricht.

 

MKG opstarten

Dubbelklik op het MKG-icoon dat op het bureaublad van de computer staat en vul je gebruikersnaam en wachtwoord in wanneer de inlogpop-up verschijnt. MKG wordt dan opgestart met de scherminstellingen zoals die waren toen MKG de laatste keer werd afgesloten. Je instellingen, waaronder de geopende modules en de menu- en zoekinstellingen, worden namelijk bewaard per gebruiker.

 

De MKG Startpagina

Als je met de MKG-software begint te werken, is de MKG Startpagina het eerste dat je ziet. Op deze pagina zie je verschillende ‘tegels’, waarbij onderscheid wordt gemaakt tussen twee typen:

  • Modules
    Als je op een module klikt, wordt rechtstreeks de betreffende module geopend en kun je nieuwe items maken. Elke module wordt in een aparte tab geopend boven in de menubalk. Zo houd je gemakkelijk meerdere modules open en wissel je daar snel tussen.
  • Acties
    In de meeste actietegels zie je linksonder een getal staan. Dit is het aantal nog te verwerken regels, zodat je heel snel kunt zien hoeveel er nog gedaan moet worden. Als je op een actie klikt, wordt de module Actielijst geopend en ga je daarin naar de betreffende actie. Acties hebben dus geen eigen tegel in de menubalk. Dit betekent ook dat wanneer je een tweede actie aanklikt, je in diezelfde Actielijst-tegel naar je nieuwe actie gaat.

 

De MKG Startpagina heeft een standaard indeling en toont veelgebruikte modules en acties. Maar elke gebruiker heeft natuurlijk andere taken en behoeften. Daarom is je startpagina ook helemaal naar wens in te stellen. Via de weergaveknop (het oogje Weergaven icon rechtsboven op de pagina) creëer je nieuwe blokken. Je hebt dan de keuze uit:

  • Zoeken
    Helemaal rechtsboven in beeld heb je al een zoekbalk waarmee je de software gericht kunt doorzoeken. Maar als je het prettig vindt, kun je ook een apart zoekblok toevoegen. Let op: dit losse blok heeft een beperktere werking dan de zoekbalk rechtsboven.
  • Modules
    In een moduleblok kun je alle modules toevoegen die de software te bieden heeft, waaronder ook de gegevensdashboards.
  • Rapport
    Het is mogelijk om een specifiek rapport rechtstreeks op de startpagina te presenteren. Let wel op: afhankelijk van de inhoud en opbouw van het rapport kan dit impact hebben op de performance van MKG.
  • Dashboard
    Het is mogelijk om een bestaand dashboard rechtstreeks op de startpagina te tonen. Ook hier geldt dat niet alle dashboards zich hiervoor lenen i.v.m. performance. Kies daarom alleen de dashboards die worden aangeduid met ‘SP -'. Deze zijn speciaal ontworpen voor gebruik op de startpagina.
  • Acties
    Een actieblok is alleen geschikt voor acties. Je kunt wel zelf kiezen welke acties je hierin zet, dus combineer ze naar wens.
  • Lay-outmodus
    Hiermee creëer je geen nieuw blok, maar verander je de lay-out van de bestaande blokken op de startpagina (gestapeld of gestroomlijnd).

 

Let op!
Nieuwe blokken worden standaard (links)onder op de huidige startpagina gezet. Je ziet ze dus niet altijd direct in beeld verschijnen en moet misschien wat naar beneden scrollen.

 

 

Als je de naam of de inhoud van een nieuw of bestaand blok wilt aanpassen, klik je op het tandwielicoon 

rechtsboven in het betreffende blok.

  • Moduleblokken
    In het bovenste veld, ‘Omschrijving’, vul je de gewenste naam van het blok in. Daaronder zie je een aantal tabbladen. Op het tabblad Modules kies je welke modules je precies in je blok wilt plaatsen. Selecteer eerst je hoofdcategorie in de bovenste dropdown. Daarna verschijnen alle onderliggende modules in het grotere veld en kun je ze naar wens toevoegen. Het is ook mogelijk om modules met verschillende hoofdcategorieën in één blok te zetten, dus combineer modules gerust zoals jij wilt.
  • Actieblokken
    In het bovenste veld, ‘Omschrijving’, vul je de gewenste naam van het blok in, net als bij moduleblokken. De velden ‘Vernieuw interval’ en ‘Teller’ zijn optioneel aan te passen. Met het vernieuwingsinterval geef je aan hoe snel de teller moet worden vernieuwd. En met de teller geef je aan hoe hoog het nummer linksonder in de actietegel maximaal mag zijn. In het grotere veld daaronder staat een lijst met alle beschikbare acties. Het is dus mogelijk dat niet alle acties voor jou relevant zijn. Uit deze lijst kies je de gewenste acties die je wilt toevoegen aan je blok. Weet je precies welke actie je zoekt en vind je de lijst te lang? Dan kun je de zoekbalk boven het veld gebruiken om gericht naar acties te zoeken. De acties die je in één blok toevoegt, hoeven overigens niet bij dezelfde hoofdcategorie te horen, dus combineer ze helemaal naar wens.

 

Let op!
Het is niet mogelijk om modules én acties samen in één blok te zetten.

 

 

Ben je tevreden met de indeling van je startpagina? Sla deze dan op door op het oogje te klikken en ‘Weergave opslaan als…’ te selecteren. Je kunt zelfs meerdere startpagina-indelingen creëren en daar snel tussen wisselen. Dat is bijvoorbeeld handig als je veel verschillende administraties of uiteenlopende taken hebt en die graag overzichtelijk wilt groeperen. 

 


Kenniscentrum | Gerelateerd: