Complexe problemen ga ik graag te lijf

Jasper Adams

“Complexe problemen, in de breedste zin van het woord, dat is mijn dagelijkse werk. Meestal is er een lange voorgeschiedenis, voordat ik me ermee ga bemoeien. Een gebruiker heeft bijvoorbeeld een specifieke werkwijze en er verschijnt soms een foutmelding. Hij kan verder werken door de melding weg te klikken en de software opnieuw op te starten. Zijn collega’s krijgen deze melding echter niet. De uitdaging van een dergelijk complex probleem zit in de reproduceerbaarheid. Waarom gaat het sóms mis? Wat zijn de condities? Welke stappen gingen eraan vooraf? In welke versie speelt het probleem? Speelt hetzelfde bij andere klanten? Welke inrichting is er gebruikt? Het kan een lange zoektocht zijn. Belangrijk is om het probleem in de software snel te vinden, reproduceerbaar te krijgen en naderhand te controleren of de geboden oplossing goed werkt.

De grotere gebruikersproblemen met veel impact richten zich met name op performance- en stabiliteitsissues. Soms treedt er een acuut probleem op, zoals een technische verstoring op een cloudomgeving waarop meerdere klanten werkzaam zijn. Hierin moet er snel worden geschakeld met het interventieteam, waarin ik een actieve rol vervul. Er kunnen ook geleidelijk performanceproblemen ontstaan in de software. Te denken valt aan klanten die door de jaren heen steeds meer historie (lees: grote tabellen) opbouwen, wat soms leidt tot performanceproblemen, vooral als het gaat om financiële mutaties en urenregistraties.

In de praktijk merken we dat gebruikers er zich niet altijd bewust van zijn wat er op de achtergrond allemaal dient te gebeuren om data in een zekere vorm te tonen. Door een iets andere werkwijze te hanteren valt er echter snel winst te behalen. Door jezelf af te vragen of het bijvoorbeeld nodig is om zoveel regels in beeld te hebben of door alert te zijn op vaak onbedoelde sorteren/groeperingen op met name indirecte velden kun je als gebruiker problemen voorkomen.

Naast dergelijke interventies begeleid ik de patches voor de MKG004 software. Hierbij gaat het enkel nog om oplossingen van softwarefouten die zich in steeds kleinere mate voordoen. Nieuwe functionaliteiten worden door de komst van MKG5 al geruime tijd niet meer toegevoegd aan MKG004. Ook houd ik mij bezig met projecten op het gebied van innovatie en verbeteringen. Een recent voorbeeld is de implementatie van de MKG API-toolbox, een mooie toevoeging om de waarde van MKG5 in de productieketen van klanten te vergroten door systemen met elkaar te koppelen. Ik vind het gaaf om vervolgens te zien dat mijn eigen collega’s de mogelijkheden van de API ook verkennen door bijvoorbeeld Mijn MKG te koppelen aan ons eigen interne MKG5-systeem en door de API te gebruiken om geautomatiseerde tests uit te voeren. Ook houd ik mij bezig met de AVG wetgeving en hoe we hier als organisatie iedere keer nog weer in kunnen verbeteren. Het uitdagende aan het werken bij MKG is dat er genoeg kansen en mogelijkheden liggen om verbeteringen op te pakken.”