Testen volgens het Zwitsersekaasmodel

“Binnen de softwareontwikkeling van MKG zijn er verschillende systemen en procedures die de kwaliteit van de software waarborgen. Denk aan de manier waarop versiemanagement wordt beheerd en aan werkprocedures voor programmeurs. Een belangrijk onderdeel in het waarborgen van de kwaliteit van de software neemt het Bouw-/testteam voor zijn rekening. Binnen het Testteam ben ik werkzaam. Mag ik mij voorstellen; ik ben Bert Kuipers, 43 jaar en werk ruim 6 jaar als Software tester bij MKG.

Bert Kuipers

Alle wijzigingen die worden gemaakt in het MKG-pakket worden door het testteam getest, voordat het wordt opgeleverd. Daarvoor gebruiken wij verschillende tools en testmethodes. Zo testen wij iedere wijziging op functionaliteit, waarbij we een risico-inschatting maken op basis van de impact en de complexiteit van de software die is gewijzigd. Code die wordt gebruikt in belangrijke delen van de software, of code die van toepassing is op grote stukken (of meerdere stukken) functionaliteit, krijgt daarmee de nodige testaandacht. Daarnaast wordt bij elke versievrijgave een regressietest uitgevoerd, waarmee alle belangrijke processen in MKG worden getest. Ook wordt bij elke versie een performancetest uitgevoerd, waarmee we het presteren van de versie waarborgen.


We hebben op deze manier verschillende momenten in het softwareontwikkelproces waarop de kwaliteit wordt getoetst. Het gatenkaasmodel of Zwitsersekaasmodel brengt deze methode heel mooi in beeld. Elke kaasplak stelt een controleslag voor. Geen van de controles zijn perfect, maar door de verschillende stappen is de kans dat er fouten meekomen veel kleiner. Mocht toch een probleem niet worden opgemerkt, dan bekijken we altijd op welke manier we onze testen kunnen verbeteren, waardoor eenzelfde fout in de toekomst op tijd wordt tegengehouden. ”

Voorkomen verlies