Filteren in MKG
Naast de zoekmethoden (zie Zoeken in MKG) is het mogelijk om in MKG te filteren. Met de filterfunctie kunnen gegevens geselecteerd worden die aan een of meer criteria voldoen. Een filter kan door de gebruiker zelf worden gebouwd en eventueel ook worden opgeslagen. Filters worden in MKG zichtbaar door te dubbelklikken op de donkergrijze balk bovenaan een zoeklijst waar de tekst 'Selectie voorwaarde' in staat. De filterfunctie is in alle zoeklijsten te gebruiken. Na dubbelklikken op de donkergrijze balk zal de filterfunctie als volgt getoond worden:
De filterfunctionaliteit bestaat uit vier kolommen waarin criteria ten aanzien van het filter moeten worden ingevoerd.
- En/of. Indien er meerdere regels worden aangemaakt in het filter, kan er gezocht worden naar informatie die voldoet aan én de eerste én de tweede voorwaarde. Wanneer er ‘of’ wordt ingevuld, mag informatie aan één van de twee criteria voldoen.
- Veld. Het veld waarin gezocht moet worden. In het bovenstaande voorbeeld wordt gekozen voor het veld ‘Plaats’ op de adresregel(s) van een relatie.
- Criterium. De voorwaarde waaraan de gegevens in het betreffende veld moeten voldoen.
- Zoekwaarde. Hetgeen waarop gefilterd moet worden.
Toepassen van het opgebouwde filter
Na het opbouwen van het filter moeten de gegevens gefilterd worden. Dit kan met de volgende twee knoppen aan de rechterzijde van het zoekvenster:
- Vernieuw!!. Met deze knop wordt het huidige scherm ververst op basis van het opgebouwde filter.
- Toepassen. Met deze knop wordt het filter toegepast: het zoekvenster wordt gesloten en alleen gegevens die voldoen aan de opgegeven criteria zijn beschikbaar. Linksonder in de statusbalk wordt met rood aangegeven dat er gefilterd wordt.
Indien er een filter wordt toegepast, kunnen gegevens die niet aan de filtercriteria voldoen, niet worden teruggevonden. |
Filters opslaan
Wanneer een filter vaker gebruikt gaat worden kan de gebruiker een filter opslaan. Klik daarvoor op ‘Selectie voorwaarde’ in de zoeklijst. Navigeer vervolgens naar Opslaan als via Onderhoud. Na het ingeven van de filternaam zal deze verschijnen in de filterlijst van de betreffende module.
De filterlijst is te vinden bij de Selectievoorwaarde van een zoeklijst en bij [geen filter] in de statusbalk van MKG.
In het bovenstaande voorbeeld worden twee filters zichtbaar in de module Relatiebeheer: er kan gefilterd worden op alle relaties in Hengelo of alle relaties in Waalre.
- Gepubliceerd:14 nov 2019 10:48
- TypeHandleidingen
- Categorie
- Product
- BeschikbaarheidOpenbaar