Datum en tijd invoeren
In deze handleiding worden de wijzen gepresenteerd waarop datums en tijden kunnen worden ingevoerd in MKG. Deze manieren kun de snelheid van werken met MKG aanzienlijk verhogen doordat er niet gewisseld hoeft te worden tussen toetsenbord en muis.
Datum: dag
Een kalender kan geopend worden door met de muis op het driehoekje achter een datumveld te klikken. Er kan met de muis of met cursortoetsen gebladerd worden door de kalender. Op de kalender die gepresteerd wordt, is ‘vandaag’ rood omcirkeld. Na het selecteren van de juiste datum wordt met OK de datum geselecteerd op een veld:
Wanneer de cursor op een datumveld actief is kunnen direct de cursortoetsen (pijltjestoetsen) gebruikt worden om een datumveld te vullen:
- Pijltje omhoog of -omlaag. De datum uit de statusbalk wordt overgenomen op het betreffende veld.
- Het pijltje omhoog of omlaag zal afhankelijk van de positie op de datum de dag, de maand of het jaar wijzigen.
Datum: weeknummer
Op diverse plaatsen is het mogelijk om, in plaats van een datum, een weeknummer in te voeren. Standaard zal MKG bij een weeknummer de datum van de maandag van de betreffende week invullen. Dit heet ‘dag bij week’. De dag bij de week kan ingesteld worden in de administratie-instellingen. Daarnaast kan er per veld worden afgeweken van de dag bij de week. Met een rechtermuisklik op het weekveld kan een standaard dag gekozen worden.
In dit voorbeeld kiest MKG standaard de maandag van een ingevoerde week. Door met de rechter muisknop op de week te klikken, kan de dag specifiek voor dit veld aangepast worden. Wanneer de dag bij de week wordt veranderd zal MKG, nadat het weeknummer opnieuw is ingevuld, de datum van de betreffende dag presenteren.
Tijd
Op bewerkingsregels van stuklijsten, calculaties en productieorders kunnen bewerkingstijden worden ingevoerd. In de volgende opsomming staat tussen haakjes de letterlijk invoer in MKG en daarachter het resultaat bij invoer van:
- ‘250m’, 250 minuten, presentatie 4:10 of 4:10:00;
- ‘3,7u’, 3 uur en 42 minuten, presentatie 3:42 of 3:42:00;
- ‘3,7h’, dezelfde presentatie als vorige regel;
- ‘2500s’, 2500 seconden, omgerekend 42 minuten, presentatie 00:42 of 00:42:00;
- ‘2:30:15’ is 2 uur, 30 minuten en 15 seconden, de presentatie blijft gelijk.
In de module Urenregistratie worden tijden gepresenteerd als uu:mm, bijvoorbeeld 07:30. Bij het invoeren van deze tijden kan worden volstaan met het invoeren van de getallen, zonder de dubbele punt. Voorbeelden: 0730 wordt 07:30 en 1645 wordt omgezet naar 16:45. |
- Gepubliceerd:14 nov 2019 13:37
- TypeHandleidingen
- Categorie
- Product
- BeschikbaarheidOpenbaar