Financiële verslaglegging: btw-aangifte, balans en resultaat en openstaande posten

Om het financiële resultaat aan het eind van een periode (jaar, kwartaal, maand) zuiver in beeld te brengen moeten een aantal stappen worden doorlopen. In dit artikel wordt stap 8 behandeld: de financiële verslaglegging.


Nadat alle financiële mutaties op correcte wijze in MKG verwerkt zijn, kan er op verschillende manieren informatie gehaald worden uit de MKG. Het gaat daarbij niet alleen om de verplichte verslaglegging aan de fiscus, maar ook om diverse interne verslagen.


Btw- en ICP-aangifte

Via het menupad: MKG Financieel Procestabellen Periode onderhoud kan de module geopend worden waarmee de btw- en de ICP-aangifte kunnen worden bekeken. Indien u over de gegevens beschikt en het systeem is ingericht, kan vanuit deze module direct aangifte worden gedaan. De status van de aangifte kan hier ook gecontroleerd worden.

 

De btw-aangifte

Bij het starten van de module BTW verschijnt het volgende scherm. In dit scherm kan de periode worden geselecteerd waarover de btw-aangifte wordt samengesteld (maand, kwartaal, jaar).




Indien een periode met nog niet-verwerkte mutaties is geselecteerd, wordt dit onderaan het aangifteformulier gemeld.

 

Met de printknop in de rechterbovenhoek wordt de 'Aangifte BTW' afgedrukt. De voor de aangifte geselecteerde periodes moeten bij de rapportparameters worden ingevuld: 'BTW periode groter/gelijk dan…' en 'BTW periode kleiner/gelijk dan...'.

 

Indien u direct kunt inloggen bij de Belastingdienst, kan de aangifte direct verzonden worden!

 

De ICP-aangifte

Bij het starten van de aangifte zal de software een lijst genereren van intracommunautaire prestaties in de geselecteerde periode. Het is mogelijk om posten te verwijderen en/of te corrigeren:




Net als bij de btw-aangifte kan ervoor worden gekozen om de ICP-aangifte te exporteren uit MKG en elektronisch te verzenden naar de Belastingdienst.


Balans en resultaat

Nu wordt het punt bereikt dat het resultaat van alle werkzaamheden, verricht in de voorgaande stappen rondom de periodeafsluiting, informatie over de financiële gang van zaken gaat opleveren. De belangrijkste rapporten voor financiële verslaglegging uit MKG worden behandeld. Deze rapporten kunnen benaderd worden via het onderdeel 'Overzichten' in het financiële menu van MKG of de module XML-rapportage. Een beknopt overzicht van de mogelijke financiële rapporten:




De manier waarop de rapporten worden gepresenteerd is o.a. afhankelijk van de manier waarop grootboekrekeningen moeten worden gepresenteerd. Daarnaast speelt de manier waarop verdichtingen zijn aangemaakt een belangrijke rol bij de presentatie van deze rapporten in MKG. Drie belangrijke rapporttypes die nu worden behandeld:

  • Proef- en saldibalans. De saldi van alle grootboekrekeningen worden in dit rapport per periode en cumulatief gepresenteerd.
  • Periodebalans en V&W. De bedragen die totaal debet en credit op grootboekrekeningen zijn geboekt, worden in dit rapport gepresenteerd inclusief het saldo.
  • Periodebalans met Budget. De periodegegevens worden op dit overzicht in kolommen gepresenteerd. De hoeveelheid informatie is sterk afhankelijk van de aangemaakte hoofdverdichting.

Uit de menustructuur blijkt dat de bovengenoemde rapporten meerdere malen voorkomen, echter met verschillen toevoegingen. Een korte uitleg over deze toevoegingen:

  • Geen sub. Alle rekeningen worden gepresenteerd.
  • Sub 1. De eerste subverdichting wordt meegenomen op het rapport.
  • Sub 1&2. De eerste en tweede verdichting worden meegenomen op het rapport.

 

Bij de balans- en de winst-en-verliesrapporten kan ervoor gekozen worden om de niet-verwerkte mutaties mee te nemen.

 

Wanneer gebruik wordt gemaakt van budgetten, zijn deze o.a. terug te vinden op het rapport Proefsaldibalans verdicht met budget. Dit rapport maakt per periode een vergelijking tussen de gerealiseerde resultaten en de budgetten. Daarnaast wordt het verschil tussen de realisatie en het budget gepresenteerd.



Openstaande posten

In het financiële menu van MKG staan de modules Openstaande posten debiteuren en Openstaande posten crediteuren. De modules kennen dezelfde functionaliteiten waarbij de module Openstaande posten debiteuren de mogelijkheid bestaat om aanmaningen te genereren. Een voorbeeld van de module Openstaande posten debiteuren:




In dit scherm staan alle open posten. Zowel de actuele als de historische. Door voorwaarden in het filter (bovenin het scherm) in te voeren, wordt het aantal openstaande posten dat gepresenteerd wordt, aangepast. Om alleen de open posten te zien, moet het filterveld ‘Afgewerkt’ op ‘Niet waar’ ingesteld te worden. Als de wens bestaat om een rapport te genereren van de openstaande posten zijn onder de printknop twee rapporten te vinden:

  • De aanmaningen uit te draaien.
  • Openstaande posten lijst debiteuren (met ouderdomsanalyse).

Op het tabblad 'Algemeen' worden de algemene gegevens van de openstaande post getoond en in het tabblad 'Betalingen' kunnen de betalingen of reeds ontvangen betalingen worden geraadpleegd. Het tabblad 'Dispuut/Opmerking' is bedoeld om een opmerking voor dispuut te plaatsen. In de memovelden bestaat de mogelijkheid om opmerkingen toe te voegen.

Bij het uitvoeren van het rapport Aanmaning moeten de volgende parameters worden opgegeven:




  • Peildatum. De datum waarop openstaande posten beoordeeld moet worden (standaard is vandaag).
  • Debiteur. Nummer van de debiteur.
  • Ouderdom obv. Ouderdom op basis van factuurdatum (1) of vervaldatum (2) van de openstaande posten.
  • Inclusief disputen. Ja/Nee (1/0).
  • Alleen vervallen posten. Ja/Nee (1/0).

Het draaien van een openstaande posten lijst kan ook vanuit het printmenu. Wanneer er voor dit rapport wordt gekozen moeten als parameters de peildatum (standaard vandaag) en de manier waarop de ouderdom moet worden bepaald (factuurdatum of vervaldatum, respectievelijk waarde 1 of 2) worden ingevuld. Op de openstaande posten lijst worden de openstaande factureren gepresenteerd met bijbehorende ouderdomsanalyse:




Iets dieper ingezoomd op dit rapport zien we naast de klantnaam, factuurnummer, factuurdatum en vervaldatum een overzicht van de openstaande bedragen:



Financieel: index

 

Gerelateerd