Kredietbeperking: procestabel

In MKG wordt gebruikgemaakt van de functionaliteit om rekening te houden met kredietbeperking in combinatie met de betalingsdatum van openstaande posten. Een kredietbeperkingsregel wordt aangemaakt in de procestabel 'Kredietbeperking'.



Het verschil tussen betalingskorting en kredietbeperking is dat kredietbeperking op het moment van factureren bij het totaal goederenbedrag opgeteld wordt. Wanneer men een redelijke betalingstermijn hanteert (vaak 30 dagen) mag de kredietbeperking weer worden afgetrokken. De kredietbeperking wordt bij facturering geboekt op de daarvoor aangegeven grootboekrekening in MKG. Indien binnen de aangegeven termijn betaald wordt, maakt MKG een tegenboeking van het betreffende bedrag. In veel gevallen wordt kredietbeperking direct in mindering gebracht op het totaal goederenbedrag van een inkoopfactuur.

Een bepaald type (en dus ook percentage) kredietbeperking kan standaard worden toegekend aan debiteuren en crediteuren: de kredietbeperking wordt dan standaard meegenomen bij het aanmaken van een nieuwe order. Incidenteel mag altijd gekozen voor een type kredietbeperking op een order. In dat geval voert men een kredietbeperkingstype in op de header van in- of verkooporder.


Zet voor één type kredietbeperking nooit de vinkjes 'Inkoop' en 'Verkoop' allebei aan! Dit in verband met de gekoppelde grootboekrekeningen, die evenals bij betalingskorting per aangemaakte kredietbeperkingsregel ingesteld kan worden. Zowel de grootboekrekening 'Kredietbeperking inkoop' als 'Kredietbeperking verkoop' dient als uitwijkrekening te worden gemarkeerd.


Financieel: index


Gerelateerd