Bewerkingen toevoegen aan een calculatie
Bewerkingen aan een calculatie toevoegen gebeurt om de volgende redenen. Voor het berekenen van de kostprijs is de component arbeid natuurlijk interessant om te weten. Voor het bepalen van de levertijd en het kunnen plannen van de werkzaamheden is het noodzakelijk om inzicht te hebben in de werkzaamheden. Om de mensen in de productie goed te kunnen aansturen is een werkinstructie in vele gevallen noodzakelijk. Ook een werkvolgorde kan veel dingen verduidelijken. Dit zijn allemaal redenen om aandacht te besteden aan het invoeren van bewerkingen. Voordeel van een goed opgebouwde calculatie is dat deze informatie gekopieerd kan worden in de productieorder en het werk niet twee keer hoeft uitgevoerd te worden. Ook kan in MKG een calculatie worden gepland in de al bestaande productieplanning. Zo kan desgewenst niet alleen een prijs, maar ook een reële levertijd worden afgegeven.
Selecteer de juiste sectie om vervolgens op de tabblad 'Beheer' onder 'Mat/Bew' te kiezen voor de knop Nieuw….
MKG kent drie soorten bewerkingen:
- Bemande bewerking.
- Onbemande bewerking.
- Uitbesteding.
Bemande bewerking
Bewerkingen waarbij een combinatie van man en machine de werkzaamheden uitvoeren. De kostprijs wordt bepaald door het machine- en mantarief samen. In het volgende scherm is een voorbeeld van de opbouw te zien.
- Bewerking. Uit een voorgedefinieerde lijst dienen de bewerking te worden geselecteerd.
- Volgorde. Geeft de werkvolgorde aan van de bewerkingen onderling. Standaard zal de invoervolgorde aangehouden worden. De stapgrootte van het volgordenummer is in de administratie-instellingen vastgelegd. Zie Productieorderbeheer.
- Productiefase. Om verschillende productiefases binnen de productieorder aan te geven (alleen gebruiken indien Planning actief gebruikt wordt).
- Omschrijving. Omschrijving van de geselecteerde bewerking.
- Certificaat. Certificaat voor de bewerking.
- Week start. De startweek van de bewerking, bedoeld voor de Planning.
- Uitbesteden. Vinkbox door de gebruiker te selecteren. Hiermee wordt de 'Bewerking (bemand)' gewijzigd in een 'Uitbesteding'.
- Eenmalig. Vinkbox om aan te geven dat de bewerking, onafhankelijk van het aantal van bovenliggend eindproduct/halffabricaat, slechts één keer voorkomt.
- Aantal. Het aantal keer dat de geselecteerde bewerking per eenheid uitgevoerd moet worden. Standaard staat hier één keer.
- Insteltijd. Ingave van de insteltijd in uren, minuten en/of seconden. Deze wordt voor de bewerking niet vermenigvuldigd met bovenstaand aantal en ook niet met het productieaantal van de regel. De insteltijd die wordt aangegeven is eenmalig. Man/machine-verhouding wordt binnen de software als één-op-één gehanteerd.
- Bewerkingstijd. Ingave van de bewerkingstijd in uren, minuten en of seconden voor één bewerking. Deze wordt voor de bewerking vermenigvuldigd met bovenstaand aantal en vervolgens met het productieaantal van de regel. Achter het veld staat voor hoeveel eenheden deze tijd geld ‘per 1’, ‘per 10’ of ‘per 100’ eenheden.
- Aantal/uur. Afhankelijk van de keuze om of bewerkingstijd of aantal per uur in te vullen wordt dit veld ingegeven. Indien er geen bewerkingstijd wordt genoteerd, maar een aantal per uur, dan zal de bewerkingstijd worden berekend. Indien de bewerkingstijd wordt genoteerd, wordt het aantal per uur berekend.
- Man/Machine. Hier wordt de verhouding Man per Machine aangegeven. Als voorbeeld betekent de waarde 0,5 dat de helft van de tijd een werknemer nodig is voor de bediening van de machine. Voor het berekenen van het tarief wordt met deze verhouding rekening gehouden.
- Alt. Resource. Dit geldt alleen voor de Planning. Op de bewerking is een resource gedefinieerd. Door middel van dit veld kan daarvan afgeweken worden.
- Onbemand. Vinkbox om de bewerkingseigenschap te wijzigen van 'Bewerking (bemand)' naar een 'Bewerking (onbemand)'.
- Startconditie. Indien wenselijk kan de bewerking geblokkeerd worden voor de urenregistratie. Dit om foutieve boekingen te voorkomen. Pas als er voldaan is aan de startconditie wordt de VC urenregel vrijgegeven om er tijd op te boeken/klokken. De keuzes zijn:
- Geen. Er is geen startconditie ingesteld.
- Voorgaande bewerking is gestart. Pas als er uren zijn geboekt op de voorgaande bewerking is het toegestaan om op een volgende bewerking te registreren.
- Voorgaande bewerking heeft aantal gereed. Pas als er een deelaantal gereed is gemeld voor de voorgaande bewerking mogen er uren op de volgende bewerking worden geregistreerd. Het minimaal gereedgemelde aantal kan worden opgegeven in het veld Start aantal.
- Voorgaande bewerking is gereed. Pas als de voorgaande bewerking is gereedgemeld kan de registratie voor de volgende bewerking starten.
- Spec. verplicht. Om af te dwingen dat bij een tijdsregistratie ook het bewerkte aantal wordt gespecificeerd kan deze keuze geactiveerd worden. Opslaan van een urenrecord zonder het aangeven van het aantal gereed is niet mogelijk.
- Ingave. De toegepaste tarieven kunnen handmatig worden gewijzigd.
- Specificatie Bewerking. Selectieveld om een specificatie te selecteren waar de kosten van deze bewerking onder vallen.
- Specificatie Instellen. Selectieveld om een specificatie te selecteren waar de kosten van deze instelbewerking onder vallen.
- Memo Bewerking. Memoveld ten behoeve van bewerking. Hier kan bijvoorbeeld een werkinstructie met betrekking tot de bewerking aangeven worden.
- Memo Instellen. Memoveld ten behoeve van de instelbewerking. Hier kan bijvoorbeeld een werkinstructie met betrekking tot het instellen aangegeven worden.
Bij bewerkingstijden, per eenheid en per orderaantal, wordt ook een totaal van de bewerkingstijden getoond. Daaronder worden de tarieven per uur, per bewerking en per instellen getoond. Optioneel kunnen de ingaveprijzen worden aangepast.
Onbemande bewerking
Door de vinkbox 'Onbemand' te activeren wordt aangegeven dat het gaat over een onbemande bewerking. Insteltarief zal man en machine samen zijn, omdat het instellen natuurlijk wel door een persoon geschiedt. Voor het bewerkingstarief zal uitsluitend het machinetarief gelden. Omdat toezicht in de regel voor ook onbemande bewerkingen noodzakelijk is, wordt er voor een onbemande bewerkingen de mogelijkheid tot bijloop geboden.
Drie keuzes zijn te maken:
- Geen bijloop. Er wordt geen rekening gehouden met bijloop in de planning; de bewerking zal gewoon door blijven lopen.
- Bijloop om aantal. Geeft via het aantal aan waarom de medewerker bij de bewerking nodig is.
- Bijloop om tijd. Geeft via de tijd aan waarom de medewerker bij de bewerking nodig is.
Uitbesteding
Een bewerking kan standaard al de eigenschap Uitbesteding krijgen. Daarnaast is het mogelijk om bij het invoeren de keuze te maken voor 'Uitbesteden'. De interface zal op enkele punten wijzigen. Hieronder is een uitbesteding afgebeeld. Uitsluitend de verschillen worden behandeld.
- Crediteur. Selectieveld om het crediteurennummer van de leverancier te selecteren.
- Aantal dagen. Hiermee kan aangegeven worden hoeveel dagen het duurt totdat de uitbesteding weer retour komt naar het bedrijf. Het aantal dagen houdt geen rekening met weekends en zon/feestdagen. Eén week is dus zeven dagen. Het aantal dagen wordt overgenomen in de Planning.
- Aantal...Volume. Voor de uitbesteding kan afwijkend aan de regel Aantal, Gewicht, Lengte, Oppervlakte en Volume worden opgegeven. Selecteer de knop Advies… om eenvoudig gegevens van een halffabricaat- of materiaalregel over te nemen.
Nettoprijs berekening
In een calculatie kunnen materiaalregels via een inkoopofferte aangevraagd worden. Deze prijzen kunnen bij verschillende leveranties aangevraagd worden. De antwoorden kunnen teruggebracht worden naar de calculatiemodule. Dit geldt ook voor inkooporderprijzen.
Artikelregels die niet ingekocht of aangevraagd worden, zouden alleen via de nettoprijs van het artikel bepaald worden. Dit is aangepast en kan nu ook via andere methode bepaald worden. Dit is terug te lezen in de administratie-instellingen.
Werkbalk bewerkingen onderhoud
Een aantal acties op bewerkingen kunnen worden gestart vanuit de werkbalk. De volgende drie specifieke acties zijn mogelijk:
- Koppeling met materiaal (Ctrl + E). Voor het maken van een koppeling is deze knop beschikbaar. Zie ook Productieorderbeheer.
- Inkoopofferte (Ctrl + I). Dit icoontje is alleen beschikbaar bij een uitbesteding. Hier kan een inkoopofferte worden aangevraagd, zie handleiding Inkoopbeheer.
- Vragen (Ctrl + Q). Door vragen te koppelen aan bewerkingen kan een dialoog gestart worden met de productiemedewerker. De bedoeling is dat de vragen door de productiemedewerker worden beantwoord. Zie ook Productieorderbeheer.
Gerelateerd
- Gepubliceerd:19 sep 2019 10:58
- TypeHandleidingen
- Categorie
- Product
- BeschikbaarheidOpenbaar