Eenheden: procestabel

De software kent een aantal groepen binnen de eenheden: 'Aantal', 'Gewicht', 'Lengte', 'Oppervlakte', 'Rest', 'Tijd' en 'Volume'. Elke groep kent een basiseenheid. Vanuit deze basiseenheid wordt ten opzichte van andere eenheden binnen de groep een verhouding bepaald.



Let op!
Deze handleiding is ontwikkeld voor de MKG004 software. Indien je MKG5 of MKG3 gebruikt, kan de beschrijving van de werking hier en daar afwijken van jouw omgeving. We streven ernaar om in de toekomst ook voor dit onderwerp een productgebonden beschrijving te maken.





  • Eenheid. Unieke, verkorte omschrijving van de eenheid.
  • Basis. Geeft aan of het de basiseenheid van de gekozen groep is.
  • Groep. Selectie van de groep waaraan de eenheid moet worden toegevoegd.
  • Lang. Uitgebreide omschrijving van de eenheid.
  • Verhouding. Omrekenfactor van de eenheid ten opzichte van de basiseenheid van de groep (zie hieronder voor verdere uitleg).

 

Verhouding

Voor het bepalen van de omrekenfactor wordt een verhouding 'Van' vastgelegd ten opzichte van verhouding 'Tot'. Indien de verhouding vastgelegd moet worden met behulp van exponenten wordt bij E+, afhankelijk bij verhouding 'Van' of verhouding 'Tot', gebruikgemaakt van exponenten.

Bijvoorbeeld: de basiseenheid in de groep Lengte is millimeter (mm). Nu wordt de eenheid kilometer aangemaakt. Deze wordt als volgt genoteerd: 1000 E+ 3 1 E+ 0. Het volgende is nu vastgelegd: 1 kilometer verhoudt zich als 1.000 keer 1.000 met 1 millimeter, dat wil zeggen 1 millimeter keer (1.000 x 1.000) is een kilometer.

Als binnen een groep eenheden bekend zijn gemaakt, kun je bijvoorbeeld tijdens de aanmaak van artikelen, waarbij binnen de processen gebruikgemaakt wordt van verschillende eenheden uit verschillende groepen, een keuze maken uit de aanwezige eenheden. Indien de software geen verhouding kan berekenen uit de in de eenhedentabel bekende gegevens wordt gevraagd een verhouding vast te leggen, waarna de software weer eenheden kan omrekenen.

Bijvoorbeeld: van stuks naar meters. Stuks is benoemd als eenheid in de groep Aantal en meters in de groep 'Lengte'. Er is vooraf niet een logische verhouding te bepalen tussen stuks en meters. Er moet eerst bekend gemaakt worden hoeveel meter nodig is voor één stuk. Als de verhouding tussen deze twee bekend is gemaakt, kan vervolgens een prijs per kilometer bepaald worden. Er is namelijk wel een verhouding bekend tussen meter en kilometer.

Binnen MKG zijn er diverse standaard eenheden, te zien onder het pictogram Standaard eenheden . Hierbij kan aangegeven worden van welke eenheden gebruikgemaakt kan worden.




Selecteer eerst de groep waarin de eenheid moet worden toegevoegd of verwijderd. Selecteer in de kolom 'Beschikbare eenheden' de eenheid en daarna op de knop Toevoegen om de eenheid toe te voegen. Selecteer in de kolom 'Gekozen eenheden' de te verwijderen eenheid en op de knop Verwijderen om de eenheid te verwijderen.

 

De tabel 'Eenheden' is één van de kernonderdelen van de MKG software. We adviseren nadrukkelijk deze tabel niet zelf te onderhouden, of dit anders te doen onder begeleiding van de MKG consultant.


Artikelen en stuklijsten: index